Calculul si plata impozitului pe cladiri – persoane juridice

Conform art. 253 din Codul fiscal , in cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.

Valoarea de inventar este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii .

Cota de impozit se stabileste prin hotararea consiliului local si poate avea valori cuprinse intre 0,25% si 1,5% inclusiv.

In cazul lucrarilor de modernizare, reconstruire, consolidare, modificare sau extindere , din punct de vedere fiscal, locatarul are obligatia sa comunice locatorului valoarea lucrarilor executate pentru depunerea unei noi declaratii fiscale , in termen de 30 de zile de la data terminarii lucrarilor respective.

Foarte important este aspectul fiscal al cladirilor amortizate integral, intrucat in cazul acestora valoarea impozabila se reduce cu 15%.

In cazul cladirilor reevaluate, valoarea impozabila este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului -persoana juridica.
In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local intre 5-10% si se aplica asupra valorii de inventar a cladirii din contabilitatea persoanelor juridice , pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat reevaluare.

In cazul unei cladiri care face obiectul unui contract de leasing financiar, pe întreaga durata a acestuia se aplica urmatoarele reguli:
a) impozitul pe cladiri se datoreaza de locatar;
b) valoarea care se ia în considerare la calculul impozitului pe cladiri este valoarea din contract a cladirii, asa cum este ea înregistrata in contabilitatea locatorului sau a locatarului, conform prevederilor legale în vigoare;
c) in cazul in care contractul de leasing inceteaza altfel decat prin ajungerea la scadenta, impozitul pe cladiri este datorat de locator.

Impozitul pe cladiri se aplica pentru orice cladire detinuta de o persoana juridica aflata in functiune, in rezerva sau in conservare, chiar daca valoarea sa a fost recuperata integral pe calea amortizarii.

Plata impozitului

Impozitul/taxa pe cladiri se plateşte anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv.

Pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri, datorat pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10%, stabilita prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Impozitul anual pe cladiri, datorat aceluiasi buget local de catre contribuabili, persoane fizice sau juridice, de pana la 50 lei inclusiv, se plateste integral pana la primul termen de plata. In cazul in care contribuabilul detine in proprietate mai multe cladiri amplasate pe raza aceleiasi unitati administrativ-teritoriale, suma de 50 lei se refera la impozitul pe cladiri cumulat.

Articole similare

Comentariul tau aici